PREZENTAREA PROIECTULUI

Proiectul „E-learning pentru partenerii sociali” a fost iniţiat cu intenţia de a oferi la nivel naţional o alternativă de formare profesională modernă şi ajustată nevoilor contemporane. Iar când vorbim despre nevoi, ne referim în primul rând la resursele de timp. E-learning-ul, ca şi concept, oferă marele avantaj al faptului că individul care parcurge procesul de formare decide momentele în care învaţă, precum şi timpul alocat acestui proces, astfel că dezvoltarea unei platforme e-learning reprezintă o alternativă mai mult decât inspirată. Cu atât mai mult în condiţiile în care, sub acest aspect, România este încă la început. Apoi, este esenţială trăsătura definitorie a e-learning-ului, respectiv faptul că e înţeles drept o variantă modernă de învăţâmânt la distanţă. Poţi accesa cursurile de oriunde, dacă ai acces la mediul online, prin intermediul unui computer. De asemenea, platforma web concepută în cadrul proiectului “E-learning pentru partenerii sociali” va
oferi avantajul punerii la dispoziţia cursantului a unei vaste biblioteci virtuale cu scop didactic.

“E-learning pentru partenerii sociali” este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin programul Operaţional Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane”, demarat de Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN). Acest organism sindical este afiliat Blocului Naţional Sindical, care a preluat astfel rolul de partener naţional. Prin urmare, domeniile de curs, identificate în urma efectuării unei analize de nevoi, se adresează sportivilor la final de carieră şi membrilor de sindicat (partenerii sociali).

Platforma e-learning construită în cadrul proiectului “E-learning pentru partenerii sociali” va fi testată împreună cu sportivii ajunşi la finalul carierei, sau cu alte categorii de persoane care activează în domeniul sportului. Conţinutul cursurilor de formare oferite prin intermediul platformei dezvoltate de proiectul “E-learning pentru partenerii sociali” va putea fi adaptat apoi şi altor domenii de formare, specific sindicale (sănătate şi securitate în muncă, organizare sindicală sau negociere sindicală) sau generale (contabilitate, marketing etc.). În acest sens, în cadrul proiectului a fost inclusă o sesiune de formare, efectuată în fiecare regiune geografică şi destinată reprezentanţilor partenerilor sociali. Aceştia vor învăţa astfel să utilizeze platforma şi să adapteze produsul la nevoile de formare identificate, indiferent de domeniu (sindical, tehnic etc.).

De asemenea, în cadrul proiectului „E-learning pentru partenerii sociali” se vor pune bazele unei şcoli de formare la nivel naţional a BNS.