» E-learning >>> Eşti online cu viitorul!
E-learning >>> Eşti online cu viitorul!

E-learning-ul este, în prezent, cea mai folosită formă de învăţământ la distanţă.
E-learning înseamnă instruire asistată de computer, învăţare şi educaţie în mediul virtual, eventual online, şi instruire prin mijloace multimedia.
Un sistem de e-learning este un instrument de formare la distanță susținută de calculator. Mai concret, este vorba de o platformă pe care o persoană interesată de formarea profesională într-un anumit domeniu poate urma un curs virtual, asistată fiind de un tutore care joacă rolul profesorului. Procesul de învăţare şi testările se
desfăşoară în mediul virtual, la final acordându-se o calificare similară celor dobîndite în învăţământul prezenţial
tradiţional (prezenţa în sala de curs).
Particularitățile sistemului de formare e-learning, insuficient valorificate până la ora actuală, sunt:
1.
centrarea pe cursant
- prin personalizarea parcursului de formare – compunerea diferită a obiectelor educaţionale, în funcţie de cerinţele fiecărui beneficiar;
- prin individualizarea formării – structurarea informaţiilor cu asigurarea posibilităţii revenirii la conţinuturi mai dificile în urma identificării automate a lacunelor;
- prin trecerea în plan secund a ritmului de învăţare impus - independenţa în spaţiu şi timp şi prin seminarii asincrone și prin utilizarea unui calendar personalizat negociat cu fiecare cursant.
2. resurse distribuite prin utilizarea, integrarea şi accesarea bibliotecilor electronice şi a materialelor multimedia şi prin antrenarea specialiştilor în discuţiile cursanţilor;
3. interacţiune optimă între formator şi cursant, prin balansul continuu al rolului format-formator în grupul de învăţare, asistență asigurată prin
lucrul pe forumuri de discuție, prin restructurarea continuă a echipelor de învăţare în funcţie de interese sau pe criterii de eficienţă în sarcină.
Avantajele sistemului de formare e-learning
Ritmul de învăţare
E-learning-ul este caracterizat de inexistenţa constrângerilor de timp şi de spaţiu, fiind disponibil pe scară largă la locurile de muncă şi în casele oamenilor şi permiţând acces la aplicaţii în orice moment. Astfel, învăţarea nu este limitată de disponibilitatea profesorului, a cursanţilor şi a unui loc de predare, şi nici de ritmurile de studiu preferate de profesor sau de către ceilalţi cursanţi.
Eficacitatea
Eficacitatea e-learning-ului se traduce prin generarea unui mediu armonios de educare, efect care se obţine prin feed-back şi sprijin primite în mod constant şi imediat pentru cursanţi din partea educatorului.
Economia
E-learning-ul câştigă teren în faţa învăţământului tradiţional, datorită costurilor
mai reduse şi a uşurinţei de a produce şi de a edita materialul multimedia pe care îl presupune. De asemenea, permite cursanţilor şi profesorilor să-şi publice proiectele, materialele şi curricula într-un mod care este, în acelaşi timp, asemănător şi diferit în raport cu metodele tradiţionale.
Învăţarea colaborativă
Un alt mare avantaj al e-learning-ului constă în faptul că face posibilă colaborarea între cursanţi în procesul de învăţare, precum şi munca în echipe pentru realizarea sarcinilor.
Accesibilitate
E-learning-ul permite o formare mai rapidă, cu costuri mai mici, un acces mai larg la învăţământ şi o urmărire clară a tuturor participanţilor în cursul procesului de învăţare.
Actualizarea conţinuturilor
E-learning-ul utilizează sisteme de gestionare a conţinuturilor care permit actualizarea informaţiei în orice moment, simplu şi rapid. În acest fel, materialele folosite la predare sunt permanent actualizate cu informaţii mai recente şi conţinuturi noi.
Simplitatea utilizării
Frecventarea unui curs sau a oricărei alte acţiuni de formare în sistem e-learning este ceva extrem de simplu. La fel de simplu ca utilizarea oricărui alt serviciu la care recurgem zilnic pe Internet, fie că e vorba de consultarea e-mailului sau de navigarea pe site-uri de informaţii şi divertisment.
Interacţiunea şi interactivitatea
Spre deosebire de ce s-ar putea crede, e-learning-ul nu se rezumă la un grup de oameni aşezaţi în faţa calculatorului care urmează cursuri în mod izolat şi fără niciun fel de contact cu ceilalţi cursanţi. În realitate, formarea la distanţă prin intermediul Internetului face posibilă o serie de interacţiuni între cursanţi, care uneori depăşeşte cu mult interactivitatea existentă în cadrul formării prezenţiale.
Blended-learning – sistemul de formare al viitorului
Blended learning (formare mixtă) se referă la combinarea unor forme multiple de organizare a învăţării. Formarea mixtă poate fi implementată prin îmbinarea mediului virtual cu cel prezenţial.
Această metodă de învăţământ asociază e-learningul cu învăţământul prezenţial, adică exploatează la maxim cele mai bune lucruri pe care învăţământul prezenţial şi cel la distanţă le oferă cursantului.
Pe scurt, blended learning-ul este sistemul care configurează o relaţie reuşită între metodele de formare actuale şi sistemele de învăţământ la distanţă şi prezintă un puternic potenţial pentru viitorul apropiat.
2 Responses to E-learning >>> Eşti online cu viitorul!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.
Felicitari initiatorilor proiectului.